Trimmen is een verzamelnaam voor alle behandelingen die de vacht van de hond in een goede conditie brengt. Hieronder treft u een uitleg aan van de technieken die we in de salon toepassen.

Honden met een plukvacht hebben een zachte ondervacht. Met plukken worden de loszittende dekharen van ruwharige vachten met de hand verwijderd. Dit gebeurt alleen wanneer de vacht plukrijp is. De behandeling is zeer arbeidsintensief. Plukhonden worden niet gewassen na de behandeling. Dit kan irritaties geven aan de huid. Deze techniek wordt toegepast bij o.a. Border Terriër, Teckel en Westie.
Inkorten van de vacht met een schaar of tondeuse. De één wordt alleen met schaar geknipt de ander wordt alleen ingekort met een tondeuse. In sommige gevallen is het een combinatie van beide.
Effileren betekent letterlijk uitdunnen. Een effileerschaar heeft aan een of beide zijden een getand blad. Met effileren is het mogelijk om de vacht in te korten, zonder dat daarbij een duidelijke kniplijn te zien is wat bij knippen met een gewone schaar soms wel het geval is. Ook kan de vacht op plaatsen waar het erg vol is worden uitgedund. Het uitdunnen of inkorten van de vacht met behulp van een effileerschaar. Dit kan met een enkele of met een dubbelgetande effileerschaar. Hierdoor krijgt de vacht een natuurlijker resultaat.
Verwijderen van oude en losse haren, opsporen van parasieten en voorkomen van klitten. Klitten zijn in elkaar gedraaide haren die je er met borstelen of kammen niet meer uit krijgt. Iedere hondenbezitter weet dat zijn hond gekamd of geborsteld moet worden. Sommige mensen vinden het moeilijk om hun hond goed te kammen of borstelen. Door het formaat, gedrag van de hond of door tijdgebrek. Het gebeurd regelmatig mat dat er honden binnenkomen die volgens de eigenaar goed geborsteld zijn. Toch vinden wij (trimmers) regelmatig klitten op de bekende plaatsen: oksels, buik, liezen, achter de oren en in baard/snor. Helaas zijn compleet vervilte geen uitzondering. Dit kan vervelende gevolgen hebben zoals jeuk en parasieten. Als honden volledig in de klit zitten is het tijdrovend en vooral een pijnlijk proces om dit te verwijderen. In extreme gevallen is er helaas geen andere mogelijkheid dan de hond te scheren. Om dit te voorkomen kunt u ook uw hond zo nu en dan voor een borstelbeurt brengen.
Om het trimmen prettig te laten verlopen is een wasbeurt noodzakelijk. De honden worden met diverse soorten shampoos gewassen. Dit is afhankelijk van de vacht en/of huid conditie. Knippen gaat beter op een schone vacht en scharen gaan langer mee. Tevens is wassen een remedie tegen de rui. Loszittende haren worden verzwaard door het water waardoor ze makkelijk loslaten bij het drogen. Dit gebeurt met een krachtige waterblazer. Dit kan een paar keer achter elkaar worden toegepast om de hond door de rui periode heen te helpen. En niet te vergeten de eigenaar!